Odgovor finančne uprave glede davka milijonske pomoči za Krisa

slika facebook

Slovenija je na nogah. Po včerajšnji novici, da društvo palčica Pomagalčica nima statusa humanitarne organizacije in da država zaheva 1.9 milijonov evrov davka je med Slovenci završalo.

DURS odgovarja

Pri FURSu so se z odgovorom sicer zavili v vato, a popuščati ne mislijo. Rešitev je edino ta, da društvo Palčica pomagalčica denar nakaže humanitarni organizaciji, ki ima omenjeni status. Tako so zapisali na FURSu.

“Ker je kar veliko vprašanj glede obdavčitve zbranega denarja za malega Krisa, smo se odločili, da zadevo pojasnimo.” pravijo na FURSu.

1. FURS podpira dobrodelnost in verjame, da bo akcija za Krisa izpeljana uspešno za vse udeležene BREZ davčnih obveznosti.
2. Če humanitarno društvo nakaže sredstva posamezniku, NI davka.
3. Če društvo nima humanitarnega statusa, lahko sredstva nakaže drugi organizaciji, ki pa tak status ima. Če ta nakaže sredstva posamezniku, denar NI obdavčen.

Spomnimo…

Društvo Palčica pomagalčica je bilo v poslovni register vpisano 3. julija lani. Če bi želeli pridobiti status humanitarne organizacije bi morali najmanj leto dni pred samo vložitvijo vloge, opravljati humanitarno dejavnost. Ob tem bi morali priložiti tudi letno poročilo o delu za preteklo leto, podatke o programih in storitvah, ki so jih izvajali v preteklem letu, in potrdilo oziroma akt, ki izkazuje datum ustanovitve organizacije. Tega seveda še niso mogli storiti. Zato so prejemki tudi obdavčeni.

Preprosto torej povedano. Če društvo Palčica Pomagalčica vsega denarja, ki se je zbral za Krisa ne bo nakazala drugi humanitarni organizaciji, ki tak status ima, bodo društvo in s tem tudi malega Krisa obdavčili.

Zadevo bomo spremljali naprej in bomo videli kaj se bo zgodilo!

MG

Povezane objave

Pomagajmo štirim otrokom ubite matere. Oče je zaradi suma umora v priporu.

Slovenija Eko Resort, in Matjaž Zorman z lepo gesto! Pomagajmo dolini Kamniške Bistrice.

Društvo 1. oktober z veliko humanitarno akcijo. Tudi na protestu 6. septembra!