Pozor! Hudo nevaren virus grozi otrokom

Slika je naključne (Getty Images)

31. marca je iz Škotske prišla vest o petih primerih otrok z akutnim vnetjem jeter, v starosti od treh do petih let. Je virus že v Sloveniji?

Kaj povzroča akutni hepatitis, še ni znano, Minister za zdravje, Poklukar pravi, da so lahko povzročitelji virusi, drugi patogeni … Aktivirani so strokovnjaki pri CDC, ECDC, svetovni zdravstveni organizaciji. Poklukar pojasnjuje, če pediater ugotovi korelacijo ali verjetno možnost za akutno vnetje jeter, tega otroka pošlje v regionalno bolnišnico, tam pa po posvetu z infekcijsko ali s pediatrično bolnišnico stečeta namestitev in ostala diagnostika, ki je potrebna. V Sloveniji so aktivirane vse institucije, ki spremljajo to področje: v središču je center za nalezljive bolezni z dr. Mariem Fafanglom, inštitut za mikrobiologijo medicinske fakultete, po potrebi NLZOH. Pišejo Slovenske novice.

[color-box color=”yellow”] Če opazite te simptome, takoj k zdravniku[/color-box]

V Sloveniji so do zdaj obravnavali en primer, ki ustreza definiciji akutnega vnetja jeter, a je šlo v konkretnem primeru za blag potek bolezni. Otrok uspešno okreva in je v domačem okolju, pravi minister za zdravje. Pri tem starše poziva, da so pozorni na simptome: rumenica (zlatenica), (belo) svetlo blato ali temen urin. To so prvi znaki, da otroka peljete pediatru, tam pa bodo sledili ustrezni ukrepi.

 

Povezane objave

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!