Ursulo von der Leyen in Věro Jourovo opozorili na politične pritiske vlade na RTV

slika: twitter

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Věro Jourovo s posebnim pismom opozoril na pritiske nove slovenske vlade na RTV Slovenija.

Nekoč je bila glede političnega vpliva na RTV zelo glasna mariborska poslanka Lidija Divjak Mirnik iz propadle, oziroma prodane LMŠ, danes je ta ista nekdanja poslanka tiho, kot so tiho ostali levičarski priskledniki te vlade.  

 Generalni direktor RTVS, tako evropsko komisijo prosi za podporo in pomoč pri urejanju položaja, ko si vlada mimo pravil pravne države in načel delitve oblasti poskuša politično podrediti javno RTV Slovenija. Kaj je Andrej Grah Whatmough  zapisal v pismu.

Zapisal je, da je vodstvo RTV Slovenija že od prvega dne nastopa 15. Vlade Republike Slovenije deležno jasnih političnih pritiskov, ki jih vladajoči brez zadržkov izražajo v svojih izjavah. Opozoril je, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko lani oktobra za Slovensko tiskovno agencijo izjavila: »Trenutno dogajanje na RTV Slovenija je preseglo vse meje zdravega razuma in vodstvo je treba zamenjati, predsednik vlade dr. Robert Golob je že lani septembra jasno povedal, da iščejo luknje v zakonu za čim prejšnjo menjavo vodilnih na javnem zavodu.

Grah Whatmough  je še zapisal, da so pritiski na avtonomen zavod RTV Slovenija v pravni državi nedopustni, ter da je zaskrbljen tudi zaradi javnega blatenja in političnega pritiska vladajočih na najvišji organ sodne veje oblasti, tj. Ustavno sodišče. Kot je zapisal generalni direktor RTV pritiske z določenimi svojimi izjavami večkrat izvaja kar sam predsednik vlade. Prav tako se čuti pritisk poslanke Gibanja Svobode Mojce Šetinc Pašek, kjer pravi, da bo treba začeti postopke za razreševanja ljudi, ki sicer opravljajo po zadržanju delov zakona o RTV zgolj tekoče posle in jim je s tem Ustavno sodišče podaljšalo v nedogled njihov mandat.

Andrej Grah Whatmough:Delitev na tri enakovredne veje oblasti je ključna za pravno delovanje države. Naivno bi bilo sicer pričakovati, da veje delujejo povsem neodvisno druga od druge, vendar tako očitni poskusi vplivanja in pritiska zbujajo resno skrb, da se slovenski družba in država razvijata v nedemokratično smer.”

Na koncu je Andrej Grah Whatmough, predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Věro Jourovoza zaprosil za srečanje.

 

Povezane objave

Jaša Jenull je spet packal po Ljubljani. Tokrat pred ministrstvom za zdravje

Kot v komunizmu! AKOS zaradi sovraštva zahteva odstranitev te oddaje!

Fijavževa sploh ni dobila zadostne podpore na RTV? Vse njene odločitve so nezakonite?

5 komentarjev

Golaž 15. 05. 2023 - 4:19
hahahahahahaha se valjam po tleh......... grah o pritiskih.....hahahahaha
Darinka 15. 05. 2023 - 5:17
Desetletja smo imeli Rtv, ki so ga vodile rdeče obarvane struje. To je potrdila tudi NPM, ki je takrat kandidirala,ter to tudi izkusila. Nekaj deset drekačev , ki so politično obarvani pa sedaj, pelje cirkus, ki je nepotreben, ter pozablja , da RTV plačujemo vsi. Povsem podpiram vodstvo, ter pluralizem medija.
Golaž 15. 05. 2023 - 5:46
še ne dolgo nazaj so svečkarji cvilili da ne plačujejo rtv prispevka in da bi ga bilo potrebno ukiniti, odkar pa je janševa falanga pokvarjencev in prevarantov zasedla vse vodilne položaje na rtv pa je danes slišati pobude za zvišanje rtv naročnine ravno teh istih ki so bili za ukinitev rtv naročnine.........verjamem pa da bo to več milijonsko izgubo ki jo je ustvaril grah potrebno nekako pokriti.........
Gorvel 15. 05. 2023 - 17:46
Ti pa moraš bit dobo plačan, da neutrudno kuhaš ''svinjski'' golaž na tem portalu.
Vipavec 16. 05. 2023 - 1:34
Komentatorji kaj sploh odgovarjate temu butastem golažu še na krožniku ga več nočem videti.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več