V sredo ob 11. uri tiskovna konferenca ljudske iniciative upokojencev. To so njihove zahteve

Upokojenci združeni v ljudsko iniciativo bodo danes ob 11. uri prestavili zahteve, ki jih imajo, pred protestom, ki ga nameravajo organizirati 1. februarja na Trgu republike. Torej pred parlamentom.

Minimalna pokojnina, sicer res ni izrecno določena, vendar se jo da izračunati. Starostno pokojnino se izračuna po formuli pokojninska osnova krat odmerni odstotek. Najnižja osnova znaša 1024,75 evrov, osnovni odmerni odstotek pa je trenutno 29,5 odstotkov, tako da teoretična najmanjša pokojnina znaša 302 evra, kar je približno 24,4 odstotka povprečne slovenske plače (po podatkih za 3. četrtletje 2022). Ne obstaja pa institut najvišje starostne pokojnine.

Slovenske pokojnine se sicer prilagajajo rasti plač in tudi višini inflacije. Poleg tega imamo tudi varovalko, t. i. valorizacijo, kar pomeni, da če smo npr. v preteklosti zaslužili povprečno plačo, se smatra, kot bi povprečno plačo prejemali danes. Z izjemo let kmalu po gospodarski krizi (2014 in 2015) so se v zadnjih 10 letih pokojnine zvišale. Povprečna pokojnina je pred desetletjem znašala v neto znesku okrog 615 evrov, tako da je povečanje v 10 letih približno 26-odstotno.

To so zahteve civilne družbe upokojencev:

Takojšnje povečanje vseh pokojnin, ki so manjše od 1000,00 eur za 20% , pokojnine od 1000,00 eur do 1.500,00 eur, pa za 15 %.

Določitev najnižje mesečne pokojnine, kmečke, invalidske: 750,00 eur in  usklajevanje z inflacijo najmanj na dva meseca, povprečna neto pokojnina pa naj bo vedno 75% povprečne plače v Sloveniji.

Povišati odstotek za odmero pokojnine iz 57,25% povprečne plače za dobo 24 let na 68% povprečne plače za dobo 20 let;

Vpis 13. pokojnine kot pravice upokojencev v ustavo.

Vpis obveznega letnega dodatka kot pravice v višini 1 upokojenčeve pokojnine v ustavo.

Takojšnja ureditev dostopa do  osebnih zdravnikov za upokojence.

Obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje upokojencev prevzame država za upokojence, ki imajo manjšo pokojnino kot 1.000,00 eur.

Obvezen RTV prispevek  upokojencem plača država.

Pomoč mladim z omogočanjem zaposlitev in pridobivanju stanovanja, da bodo lahko v oporo svojim staršem.

ZAHTEVAMO vrnitev  dostojanstva in spoštovanja starejšim  ljudem, njihovi starosti in izkušnjam ter rezultatom, zaradi katerih imate mlajši to,  na čemer lahko naprej gradite.

Novinarsko konferenco bomo iz Ljubljane neposredno prenašali na naši facebook strani: facebook.com/eMaribor, od 11. ure dalje.

 

 

Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali