Državni sekretar dr. Valentinčič pri Slovencih v Nišu

Državni sekretar s Slovenci v Nišu. | Avtor USZS

Državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Dejan Valentinčič je včeraj obiskal slovensko narodno manjšina v Nišu. Obiskal je dve delujoči društvi v tem mestu, Slovensko kulturno skupnost niškega okraja »France Prešeren« in društvo slovensko – srbskega prijateljstva »Zdravica« v Nišu.

Predstavniki društev so državnega sekretarja seznanili s svojimi dejavnostmi in izzivi s katerimi so se srečevali v iztekajočem letu, ki ga je tudi letos zaznamovala epidemija. Učiteljica slovenskega jezika gospa Tatjana Bukvič pa ga je seznanila s potekom pouka slovenskega jezika, ki ga izvaja v prostorih društva »France Prešeren«. Državni sekretar je pohvalil njihovo zavzetost, posebej delo z mladimi in izrazil bližino Urada, da jim po najboljših močeh stoji ob strani pri doseganju skupnega cilja  – ohranjanja slovenske identitete.

Osrednji dogodek obiska dr. Valentinčiča pa je bila predaja knjižnega daru Mohorjeve družbe iz Celovca, ki že 20. leto v okviru dobrodelne akcije »Podarimo knjige«, v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, podari knjige tudi slovenskim skupnostim izven njenih meja. Tokrat je knjižni paket s številnimi, vsebinsko raznolikimi knjigami za vse starostne skupine prejelo društvo  slovensko – srbskega prijateljstva »Zdravica« v Nišu, ki ga je predalo mestni knjižnici »Stevan Sremac«, ki bo v svojih prostorih uredila Slovenski knjižni kotiček. S tem pomembnim darom, Mohorjeva družba v Celovcu podpira in krepi kulturo branja ter tudi slovenskim rojakom po svetu omogoča dostop do sodobne literature v slovenskem jeziku. Letošnji prejemniki daru, Slovenci v Nišu so se knjig zelo razveselili in jih bodo gotovo z veseljem vzeli v roke.

Povezane objave

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!