/KONČNO/ Ustavili fiktivna prebivališča za tujce!

sloka: travel-slovenija

Državni zbor je z 62 glasovi za in 11 proti sprejel novelo zakona o prijavi prebivališča, s katero želi vlada preprečiti fiktivne prijave, kot se je izkazalo pa predlog podpirajo tudi v opoziciji.

Fiktivnih prijav prebivališč za tujce ni več

[color-box color=”blue”] Po novem se ne bo več mogoče prijaviti na kateri koli upravni enoti, ampak samo na tisti, ki je krajevno pristojna. Poleg omenjenega pa določa tudi nekatere druge pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za prijavo prebivališča, denimo naslov mora imeti prostore, ki so namenjeni za bivanje. Z novo uredbo država želi omejiti fiktivne prijave, posledično pa tudi prejemanje neupravičenih socialnih transferjev oziroma “socialni turizem”.[/color-box]

Zakon določa tudinekatere druge pogoje, denimo stavba ali del stavbe, kjer se bo posameznik prijavil prebivališče mora biti po noveli namenjen stanovanjski rabi oziroma nastanitvi. Njegova uporabna površina mora dosegati površinske standarde za prijavo prebivališča. Standarde za stanovanjsko rabo pa bodal  minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom, pristojnim za stanovanjske zadeve.

Novela uvaja tudi preverjanje postopkov po uradni dolžnosti, kjer mora uradna oseba na upravni enoti preveriti nekatere podatke, medtem ko bo upravni postopek preverjanja krajši. Stranka bo tako morala dokazati, da izpolnjuje pogoje za prijavo določene osebe oziroma bo morala ta oseba dokazati, da se sme prijaviti na določenem naslovu.

T.i. socialnega turizma ni več.

PM

 

Povezane objave

Pred RTV zvenelo: “lopovi, lopovi”, na Trgu republike pa pozivi k odstopu Golobove vlade. Foto, video

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”