Umrl je nekdanji politik in ekonomist Jože Mencinger

Jože Mencinger

Včeraj na polotoku Pelješac umrl znani ekonomist in bivši politik Jože Mencinger.

Na Jesenicah rojeni Mencinger je leta 1964 diplomiral iz prava na Univerzi v Ljubljani, leta 1966 pa magistriral na istem področju na Univerzi v Beogradu. Leta 1975 je doktoriral iz ekonometrije na Univerzi Pensilvanije pri kasnejšem nobelovcu Lawrencu R. Kleinu.

Bil je redni profesor za politično ekonomijo in statistiko na Pravni fakulteti v Ljubljani, med letoma 1993 in 2001 tudi predstojnik Ekonomskega inštituta Pravne fakultete (za ustanoviteljem Aleksandrom Bajtom). 40. rektor Univerze v Ljubljani je bil med letoma 1998 in 2005. Po upokojitvi mu je podelila naziv zaslužni profesor.

Jože Mencinger, vir: Arsmedia

Bil je tudi član Sveta Banke Slovenije. Bil je minister za gospodarstvo Republike Slovenije in podpredsednik Prve slovenske Vlade Republike Slovenije, ki jo je takrat vodil Lojze Petrle (1990-91). Leta 2002 je postal državni svetnik s petletnim mandatom (do 2007). Leta 2014 je neuspešno kandidiral na listi Pozitivne Slovenije na volitvah v Evropski parlament 2014.

Mencinger naj bi, neuradno, umrl zaradi posledice kapi, med kopanjem na polotoku Pelješac, je zapisal Bojan Požar na družbenem omrežju tweeter.

Družini Mencinger izrekamo iskreno sožalje!

Povezane objave

Luka Svetina o podli levičarski zlorabi njegovega imena pri referendumu o RTV!

Praznična Slovenija – kje so najlepše lučke?

Golobov popoln nadzor nad mediji v Sloveniji, kot Hitlerjev leta 1933 v Nemčiji?’#Odzivi

2 komentarja

marker 27. 08. 2022 - 6:28
Se ga dobro spomnim, kako je razlagal po televiziji, da so certifikati navadni ničvredni papir. To so izkoristili tajkuni in poceni pokupili delnice. Tudi Janković je obogatel s preprodajo Mercatorjevih delnic. Bil je slab ekonomist in še slabši politik. Sloveniji je naredil veliko škode.
Pepe Vasjebe 27. 08. 2022 - 15:52
marker: res je Sloveniji je naredil veliko škode. Bil je zagovornik levičarskih idej na desnici. Eden tistih, pri katerih se ne mremo držati zapovedi: "O mrtvih vse dobro."
Dodaj komentar