Zavod osmi marec za proteste proti Janši iz tujine dobilo kar 30.000 evrov? Doma pa reveži v rdečih številkah?

Nika Kovač

So v Sloveniji inštitucije, ki bi si upale pogledati financiranje zavoda 8. marec in inšpekcije ki bi zavodu naložile kakšno kazen?

Inštitut 8.marec, vodi ga Nika Kovač, v medijih pa se pojavlja kot vodilna sila vladne kampanja pred tremi referendumi, je zadnja tri leta posloval brez enega samega zaposlenega in ves čas v rdečih številkah, čeprav je iz tujine prejel precejšnje vsote denarja. V letu 2021 jim je Guerrilla Foundation iz Berlina nakazala 30.000 evrov. Piše Spletni časopis.

Denar so dobili zaradi organizacije kampanje pred referendumom o vodah in zaradi protivladnih protestov, ki jih je pomagal organizirati proti vladi Janeza Janše (SDS) skupaj s strankami, ki so bile takrat v opoziciji: Levico, SD, SAB, LMŠ. Med drugim pri pojasnjevanju dodelitve 30.000 evrov tuja fundacija pojasnjuje, da je 8 marec koordiniral dejavnosti za nacionalni referendum o dopolnilih zakona o vodah, ki so ogrožale pitno vodo in vodne vire, zbral 40.000 podpisov in potem dosegel zgodovinsko zmago.

Iz finančnih letnih poročil je mogoče razbrati, da je zavod posloval brez zaposlenega in stroškov za delo, da ni imel prihodkov od prodaje. Ni pa iz teh dokumentov mogoče razbrati, od kod je denar zavod dobival.

A tu se pojavi problem. Zakon o volilni in referendumski kampanji vsako financiranje referendumski kampanj iz tujine (z izjemo evropskih volitev) prepoveduje tako: “Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb.” A kot po navadi je en zakon za prvorazredne in drugačen za drugorazredne. Nika Kovač se verjetno sankcij ne boji, ker poslovanja njenega zavoda nihče resno ne preverja. Računsko sodišče to počne le pri strankah.

Kako lepo je danes biti Nika Kovač?

Povezane objave

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!

Pred RTV zvenelo: “lopovi, lopovi”, na Trgu republike pa pozivi k odstopu Golobove vlade. Foto, video

2 komentarja

zdrava.pamet 16. 11. 2022 - 8:54
To še ni nič, kaj so vse drugi kućanisti pospravili v žep, narod butasti pa jih voli, delajo za 700 evrov, plačujejo davke, položnice, vrtce, med tem pa bosanci vlečejo socialne transferje za celo ožjo družino tu in v bosni, srbiji, makedoniji, ker imajo sklenjen sporazum, da ne omenjam romov...zdaj pa se derejo samo da ni JJ, plešejo in slavijo....moje mnenje je, pustimo jih naj jih njihovi ljubljeni levičarji oberejo do kosti, naj žrejo travo, nastradali bodo itak tisti v blokih, mi z vrtom si bomo nekaj pridelali....VSAKA ŠOLA NEKAJ STANE, TA BO STALA PRECEJ.
zdrava.pamet 16. 11. 2022 - 8:56
Ta vlada je zmagala s sovražnim govorom in bo padla zaradi sovražnega govora. Karma....naprej Siola več ne berem, samo vi, Požar, e-maribor, demokracija in nova 24 ur so še nekaj vredni....in pa ne sekiram se preveč, da so kućanisti zmagali, ker bo denarja hitro zmanjkalo, potem pa se bo začelo....zraven tega pa so sami rusofili, zdaj, ko bo rusija zgubila na celi črti....pa bodo sankcije, prikrite, ampak bodo...slovenci si zaslužijo malo socializma, mi Zavedni Slovenci pa bomo vztrajali. Naše vrste se bodo samo še krepile. Tudi bosanci bodo pobegnili, ker oni si želijo ven iz balkana ne pa nekih histeričnih butalcev, ki slavijo ruse.. lp
Dodaj komentar