Praznujemo veliko noč, največji krščanski praznik! Kaj je v bistvu velika noč?

Kaj je velika noč?

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

V angleščini se praznik imenuje “Easter”, korenine njegovega imena pa ostajajo neznanka. Nekateri viri trdijo, da beseda Easter izhaja iz Eostre, ki je bila tevtonska boginja pomladi in plodnosti. Drugi jo povezujejo z latinskim izrazom “hebdomada alba” – beli teden, antično referenco za velikonočni teden in bela oblačila, v katera so bili odeti ljudje, ki so jih med tem časom krstili.

Kako potekajo velikonočni vikendi?

Na Veliki petek se kristjani spominjajo Jezusovega križanja, zato na ta dan velja najstrožji post. Velika sobota je dan, ko katoličani v cerkvi blagoslovijo velikonočne dobrote. V košari, okrašeni s cvetjem, v cerkev prinašajo jedi, ki predstavljajo simboliko krščanskega praznika. Na Velikonočno nedeljo potekajo vstajenske procesije. Jutranji maši sledi velikonočni zajtrk. To je predvsem družinski dan, kjer se ob velikonočnih dobrotah zberejo prav vsi člani družine. Velikonočni ponedeljek je dela prost dan in je namenjen obisku prijateljev in znancev.

Katere Jedi, ki predstavljajo simboliko Velike noči :

  • PIRHI: simbolizirajo kapljo Kristusove krvi,
  • HREN: simbol žeblja, s katerim so Kristusa pribili na križ,
  • POTICA: simbolizira Kristusovo trnovo krono,
  • JAJCA: simbol pomladi, oznanjujejo novo življenje,
  • KRUH: predstavlja življenje,
  • CVETJE: simbol za Jezusovo vstajenje od mrtvih.

Uredništvo e-Maribor vam želi lepo praznovanje.