slika: Nova24

Notre-Dame oziroma notredamska stolnica velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov gotske arhitekture. Njena gradnja se je začela leta 1163, zaključna dela pa so potekala še dvesto let pozneje. Katedrala je preživela revolucijo, vojne, bila je mesto ustoličenja Henrika VI. in cesarja Napoleona I., v zadnjih desetletjih pa je priljubljena turistična točka s številnimi neprecenljivimi umetninami, včeraj pa jo je uničil požar.

Številni trdijo, da je bil požar podtaknjen

“Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa,  so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!”

Trditve in namigovanja, da so v ozadju požara islamski skrajneži, ki so hoteli uničiti enega od simbolov krščanske Evrope, so sicer dokaj številne po tviterju. Pogoste so tudi primerjave z uničenjem dvojčkov v New Yorku leta 2001.

Znana britanska novinarka Katie Hopkins, ki je velika nasprotnica islama, je retvitala tvit, v katerem je sodelavec revije Time in Fox News Christopher J. Hale zapisal, da mu je prijatelj jezuit dejal, da je od ljudi, ki delajo v katedrali, slišal, da je bil požar podtaknjen.

Uradni vzrok požara po poročanju francoskih medijev sicer še ni znan, oblasti in poslušni mediji pa vseskozi v javnost lansirajo informacije, da je do požara prišlo zaradi obnovitvenih del. Podoba moškega, ki je videti kot musliman, nedvomno pri marsikom poraja dvom v tovrstno razlago, saj se upravičeno pojavi sum, da je bil požar podtaknjen s strani islamskega skrajneža. V preteklosti je namreč že prišlo do več podobnih, sicer neuspešnih poskusov.

Nekaj odzivov smo ujeli tudi na družbenih omrežjih:

Upajmo le to, da nam tokrat resnice slovenski mediji ne bodo prikrivali

M.G.