Borut Pahor: “Rad bi bil dober predsednik, predsednik vseh”

Vir: Facebook/ Borut Pahor

V petek je Borut Pahor na slavnostni seji državnega zbora drugič prisegel kot predsednik republike in včeraj uradno začel svoj drugi mandat. Besedilo prisege: “Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije,” je določeno v Ustavi.

V svojem govoru po prisegi v državnem zboru je dejal, da nas veliko več povezuje kot razdvaja, da je naša sveta pravica in dolžnost je, da ustvarjamo vključujočo družbo, v kateri je prostor za vsakega, še tako različnega in drugačnega in pozval k enotnosti in političnem,u sodelovanju, saj smo enotni močni in  razklani šibki. V svojem govoru se je dotaknil tudi gospodarstva in izpostavil inovacije, ki bodo izboljšale naše življenje ter tudi arbitraže in odnosov s Hrvaško. Pričakuje, da bo Hrvaška sprejela in spoštovala odločitev arbitražnega sodišča.

Tokrat je predsednik prvič uradno začel svoje mandat s postrojem častne čete pred predsedniško palačo. Po zaključku ceremoniala je prisotne povabil v predsedniško palači, se jim zahvalil za obisk in zaželel doživete božične praznike med  najdražjimi in sreče v novem letu.

Borut Pahor je bil vnovič izvoljen za predsednika republike v drugem krogu volitev 12. novembra 2017, ko je bil njegov protikandidat kamniški župan Marjan Šarec. Dosegel je nekaj več 53 odstotkov glasov.  Je četrti predsednik republike v samostojni Sloveniji. Na funkcijo predsednika je poleg njega bil dvakrat izvoljen le še Milan Kučan.

M. T.